Följande är en text skriven för Linderoths-ur, men äger giltighet även för andra typer av mekaniska tornur.
Ägare av mekaniska tornur är fria att använda instruktionen för eget behov.
Kontakta oss om ni vill ha en instruktion att sätta på väggen vid uret.
För att ett mekaniskt ur ska hålla tiden, behöver uret ruckas. Ruckningen på ett pendelur går till så att man ytterst lite flyttar den stora tyngden som sitter på pendeln uppåt eller nedåt. Denna tyngd kallas för pendel-lins. För att enkelt göra detta på ett Linderoths torn-urverk gör man på följande sätt:
Gör så här:
Gå ned på knä, och stoppa pendeln mjukt genom att med handen hålla emot pendellinsens svängning till dess att pendeln stannar. Tag sedan tag i, och håll fast pendelstången strax ovanför pendellinsen så att stången inte kan vrida sig. Om den vrider sig för mycket kan pendelfjädern, det tunna stålband som pendeln hänger i, ta skada och behöva bytas ut. Under pendellinsen finns en mutter som kan användas för finruckning eller för att låsa fast pendellinsen. Vanligast är att muttern låser fast pendellinsen och är skruvad dikt mot denna. För hand lossas då muttern något halvt eller helt varv. Pendellinsen är sedan upphängd med en gänga på stången, och justeras på ett Linderoths-urverk genom att rotera hela pendellinsen.
Om uret fortat sig, rotera hela pendellinsen ett halvt eller en kvarts varv åt vänster, pendellinsen rör sig då knappt märkbart nedåt. Om uret saktat sig, rotera på pendellinsen ett halvt eller en kvarts varv åt höger, den rör sig då litet uppåt. Dra åt muttern under pendellinsen igen efteråt om den var det innan, om man glömmer detta kommer uret börja gå saktare till dess att muttern dras åt igen. Om muttern använts för finruckning förfars lite annorlunda, där man istället bara roterar på muttern vid ruckningen. Detta verkar dock vara ovanligt.
Starta uret genom att föra pendeln åt sidan lite och släpp den, och ställ sedan in rätt tid på tidsjusteringen när pendeln svänger av sig själv och ett tydligt tick-tack hörs.
Vid nästa tillfälle som uret ska dras upp, kontrollera hur uret hållit tiden, vid behov gör om ruckningen enligt ovan igen. Efter att man gjort på detta sätt någon eller några gånger, så går uret tillräckligt bra. Man kan nöja sig då tidsavvikelsen är under en halv till en minut i veckan. Urets rätta gång påverkas nämligen även av temperaturen, så om man fått den att gå perfekt under någon veckas tid, så kan den börja forta sig lite veckan därpå om det har blivit varmare ute. Ruckningen kan därför även vara bra att göra om på vår och sen höst av samma skäl.
Pendellinsen, den stora runda vikten på pendelstången, är den som ser till att uret håller rätt tid. Om uret fortar sig, roteras hela pendellinsen litet till vänster efter att låsmuttern under pendellinsen lossats. Om uret saktar sig, skruvas den till höger.
-
Tidsskivan. För att ställa tiden som visarna visar, lossar man på större ur en låsskruv på axeln som skivan sitter på (ca 10 cm bakom den), och vrider skivan till rätt minut. Dra åt ordentligt, men för hand, efteråt.
På mindre ur är det bara att vrida på själva skivan till rätt minut, alternativt sätter man på en nyckel på en fyrkantstapp och vrider axeln som tidsskivan sitter på.
Om tiden som visas ska justeras mer än enstaka minuter, exempelvis vid återstart om uret har stannat, kan särskilda åtgärder behöva vidtas för att uret ska slå rätt antal slag. Försök aldrig tvinga tidsjusteringsskivan baklänges! Vid behov, kontakta Aska Klockservice AB för support.
Glöm inte att mekaniska ur behöver regelbunden service och skötsel för att de inte ska ta skada på grund av onormalt slitage! Vi hjälper er gärna med denna tjänst.